Råd till nyblivna mammor

Att få barn är en livsförändrande upplevelse och ett spännande nytt steg i livet. I början kan det verka överväldigande att bli förälder så det är viktigt att ge sig själv tid att anpassa sig till denna förändring. Som nybliven mamma kommer du att uppleva en rad känslor och nya situationer, så här är några tips som hjälper dig att anpassa dig till föräldraskapet och komma in i din nya roll som mamma.

Ha tålamod

Det tar tid att lära sig att ta hand om ditt barn och alla kommer att göra misstag eller vara osäkra i början. Det är förståeligt att känna sig frustrerad om du kanske inte kan få ditt barn att sätta sig eller sluta gråta. Försök att lita på dina instinkter och ta dig tid att lära känna din bebis och komma in i en rutin. Med tiden kommer du att känna dig mer säker på din förmåga som förälder och kunna känna igen dina barns behov.

Var redo

Att försöka vara förberedd hjälper till att rädda dig och ditt barn från onödig stress. Om du flaskmatar är det viktigt att ha flaskorna steriliserade och redo att användas. Ha tillräckligt med mjölkersättning och blöjor etc. i huset där det är möjligt kommer också att hjälpa din dag att löpa smidigt. Om du håller din babyväska full med de förnödenheter du behöver när du går ut kan du njuta av och få ut det mesta av din tid. Försök att tänka på vad ditt barn behöver innan du lämnar huset och försök planera i förväg.

Ta hand om dig själv

Att ta hand om ditt barn är ett heltidsjobb under de första veckorna och månaderna, men du måste ta hand om dig själv också. Du kanske inte får så mycket sömn på natten så försök att ta en tupplur på dagen när ditt barn sover. Försök att äta regelbundet. Ha mat i huset för smörgåsar och snabba måltider som ägg eller bönor på rostat bröd eller sallader eftersom det kan vara svårt att få tid att laga mat, speciellt om du bor ensam. Det är viktigt att ta hand om dig själv och ditt barn och att komma ihåg att om du ammar kommer din kost också att vara bebisens kost.

Att ha besökare

Om din familj eller vänner erbjuder sig att hjälpa, säg ja. Om de erbjuder sig att ta hand om barnet i en timme eller två så att du kan sova eller ta en paus, låt dem göra det I början kanske du inte vill att någon annan ska göra saker för ditt barn, men försök att låta dem, så länge du vet och litar på dem. En kort paus från ditt barn kan hjälpa dig att slappna av och ha mer energi och tålamod att ta hand om barnet när du kommer tillbaka.

Du kanske också upptäcker att folk vill ringa för att se barnet efter att han/hon är född. Detta kan vara härligt men det kan också vara väldigt tröttsamt för dig och barnet. Avskärma dig inte från andra människor utan ordna så att de kommer på besök eller besöker dem när det passar dig och barnet.

Lämna huset

Det kan verka som det enklare alternativet att stanna i huset när du har en bebis eller ett litet barn, eftersom det kan verka som ett sånt krångel att organisera sig för att gå ut. Men det kan vara bra att komma ut och gå även för en promenad till affärerna. Bara en förändring av landskapet kan muntra upp dig. Slå in din bebis väl om det är kallt ute och se till att ta med ett regnskydd till vagnen. Frisk luft är bra för dig och ditt barn och träningen kan hjälpa dig att hålla dig i form.

Lek med ditt barn

Du kanske tror att det inte är någon mening med att prata mycket med ditt barn eller leka med honom/henne i början, men det är verkligen värt besväret. Ditt barn kommer att reagera på din röst och ditt ansikte. Glöm inte, från mycket tidigt kan din bebis försöka kopiera dina leenden och rynkor, och kommer att reagera på leksaker och ljud – som om du sjunger en barnvissa.

Prata om det

Ibland kan kvinnor efter att ha fött barn eller till och med senare drabbas av förlossningsdepression, stress eller ha svårt att klara av livsstilsförändringen. Håll inte allt detta för dig själv. Prata med någon, kanske din partner, föräldrar eller vän. Om detta inte hjälper bör du överväga att prata med din läkare eller hälsosköterska. Det är OK att säga att du tycker att saker och ting är svåra. Det är normalt. Att prata kan hjälpa. Ibland hjälper det att träffa och prata med andra unga mammor, eftersom vänner utan bebis kanske inte är så intresserade.

Ta tid för dig

Även om det blir mindre fritid när man blir förälder är det viktigt att försöka få lite tid för sig själv. Om du är i ett förhållande, försök att komma ut tillsammans ibland, sms:a eller prata i telefon ofta om ni inte bor tillsammans. Små godsaker som att sitta ner med en tidning, måla tånaglar eller titta på ditt favoritprogram på TV kan ladda batterierna. När ditt barn kommer in i någon sorts rutin, försök att välja ut en halvtimme som är bara för dig.

Planera för framtiden

Om du inte planerade att skaffa barn i ung ålder kan det verka som att ditt liv inte fungerar som du ville. Att ha ditt barn betyder inte att du fortfarande inte kan göra vad du hoppades. Du kanske måste sakta ner dina planer eller ändra hur du skulle göra saker, men det betyder inte att du måste ge upp dem. Du kan fortfarande göra saker i ditt liv och vara en bra mamma. Kolla om det finns ett stödprogram för tonårsföräldrar i ditt område eller gå till ditt lokala familjecenter, bibliotek eller liknande för att se vad som erbjuds.

8 Jun 2023